|
Verklarende woordenlijst (paardensport)
Terug naar de paardensportsulky (Eng.), tweewielig open voertuig voor één persoon, bespannen met een paard. De uitvoering is zo licht en eenvoudig mogelijk gehouden en geheel op snelheid gericht. De sulky werd in de 19de eeuw vooral in Amerika gebruikt voor snelle tochten over grote afstanden; na 1870 ook in Europa, speciaal bij draverijen.
steeplechase (Eng., v. steeple = toren of torenspits, chase = jacht), hindernisloop of -ren, o.a. bekend in atletiek en paardensport. Waarschijnlijk zo genoemd omdat oorspronkelijk bij een dergelijke race een torenspits als einddoel werd aangewezen.
crosscountry (Eng.), een sportwedstrijd waarvoor het parcours is uitgezet op geaccidenteerd terrein, verzwaard door kunstmatige hindernissen als hekken, greppels, enz. Het was oorspronkelijk een onderdeel van de paardensport (terreinrit) en werd overgenomen in andere takken van sport: atletiek (veldloop), wielrennen (cyclocross), motorsport (motorcross) en skisport (langeafstandswedstrijd). In de paardensport is de crosscountry onderdeel geworden van de zgn. military.
vossenjacht, drijfjacht met een meute honden (Eng.: hounds) op een vos, van oorsprong en vooral in Groot-Brittannië beoefend door meer dan 200 meutes, die in het jachtseizoen van nov. tot april actief zijn. De Engelse vossenjacht is een parforcejacht; de vervolging is in de loop der tijd hoofdzaak geworden, het doden (kill) meer een noodzakelijke bijkomstigheid, die zo mogelijk wordt vermeden. De hounds gaan voorop, dan volgt de Master (baas van de jacht) met zijn assistenten of whippers-in, dan de rest van de ruiters. De Master posteert op alle hoeken van het bosje een ruiter; mocht de vos weten te vluchten, dan moeten deze wachtposten de Master kunnen vertellen in welke richting de vos is verdwenen. De Master herkent zijn hounds aan hun stemgeluid. Van verre spoort hij ze aan. Mocht de vos ontsnapt zijn, dan blaast de Master de aftocht. Het hele gezelschap gaat dan weer op weg naar het volgende bosje. In Nederland werd in 1919 de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereniging opgericht, die met veel succes deze sport beoefende en wel uitsluitend in de vorm van zgn. slipjachten, waarbij op een reukspoor of slip wordt gejaagd. Dit spoor ontstaat doordat een aantal jutezakken, waarop een (gekooide) vos heeft geslapen en waaraan zijn lucht kleeft, door het terrein wordt gesleept; soms vervult een in vosse-urine gedrenkte koeienpens dezelfde functie. In 1992 telde Nederland drie jachtverenigingen, ieder met een eigen meute. Er is nooit anders gejaagd dan op een reukspoor, aangezien de terreingesteldheid (het met wegen doorsneden landschap, spoorlijnen, prikkeldraadomheining, enz.) het onmogelijk maken levend wild te paard te achtervolgen. In België wordt door de erkende jachtverenigingen niet op vossen gejaagd.
Derby [sport], naam van de wedren voor driejarige paarden over 1,5 mijl zonder hindernissen, die jaarlijks op de woensdag voor of na Pinksteren op de renbaan te Epsom (Surrey) wordt gehouden. Het is een zgn. fokren, waarvoor het paard reeds in het jaar van geboorte wordt ingeschreven. De eerste Derby werd in 1780, op initiatief van de 12de graaf van Derby, gehouden. Een wedstrijd tussen twee teams uit dezelfde stad of streek wordt ook derby genoemd.