De Verzorging  Kleuren en Gangen  Gastenboek
 Hoofdstellen en Teugels  Geboorte  Chatbox
 Hinnikende Moppen  Evolutie  Links
 Paardenrassen  De Haflinger  Startpagina
 Paardachtigen  het paard  paardensport
 Voeding  Optuigen  Het verkeersreglement

De Brabander

Herkomst
Het Belgisch trekpaard wordt ook wel Brabander genoemd, naar de naam van de streek waarin hij voornamelijk wordt gefokt. Het is een van de belangrijkste rassen ter wereld en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het paard. Het ras stamt af van de Ardenner en dus van de primitieve stamvader van de Europese zware paardenrassen: Het Woudpaard. Deze zware paarden waren bij de Romeinen al zeer geliefd.

Lichaamsbouw
De fokkers van dit ras ontwikkelden door strenge selectie en soms door inteelt uitzonderlijke eigenschappen bij het paard en gebruikten geen buitenlands bloed. De Brabander is dik en compact en staat bekend om de grote kracht in de korte rug en lendenen. De actie van het ras is niet briljant, maar praktisch voor het beoogde doel.

Stokmaat
De stokmaat is van 1.65 tot 1.70 cm.

Over de brabander
Al tijdens de Romeinse bezetting van het gebied dat nu België heet, staat de Brabander bekend als krachtig en veelzijdig. De Brabander wordt het Belgische paard in Europa genoemd en in Amerika de Belg. De Brabander stamt af van het paard dat door ridders als oorlogspaard is gebruikt. Richard Leeuwenhart heeft veel Brabanders in Engeland geïmporteerd. Toen de ridder te paard verouderd raakte, werd de kracht van de Brabander in de landbouw ingezet. De Brabander is over de hele wereld geëxporteerd om het lokale fokmateriaal te verfijnen. Het heeft veel invloed gehad op de Shire, de Clysdesdale, de Suffolk Punch uit Groot-Brittanië en het Rheinesh-paard uit Duitsland.

Lichaamsbouw
De Brabander heeft een stokmaat van 1,65 tot 1,73 m., maar is vaak groter. Het is een dociel paard dat graag hard werkt. De Amerikaanse Brabander heeft een tamelijk groot hoofd en korte, gespierde, stekelharige benen met aan de koten aardig wat behang en een enorm massieve ronde achterhand. In Amerika is het paard meestal voskleurig of een roodschimmel, met witte of blonde manen en staart. Het weegt tussen de 810 en 900 kg; sommige hengsten wegen wel meer dan 1.000 kg.