De Verzorging  Kleuren en Gangen  Gastenboek
 Hoofdstellen en Teugels  Geboorte  Chatbox
 Hinnikende Moppen  Evolutie  Links
 Paardenrassen  De Haflinger  Startpagina
 Paardachtigen  het paard  paardensport
 Voeding  Optuigen  Het verkeersreglement

De Fries

Herkomst
Oorspronkelijk komt de Fries uit Nederland, uit de provincie Friesland dus.

Stokmaat
Gemiddeld tussen 1,55 en 1,60

Kleur
Altijd zwart.

Karakter
Het Friese paard wordt het beste getypeerd als een makke, levendige maar gewillige werker. Het is een trouw en gevoelig paard.

Exterieur
Het Friese paard is een sierlijk tuigpaard dat helemaal zwart is en een zwaar behang heeft. De manen en de staartharen zijn gegolfd. Het heeft een fijn hoofd, een lange opgerichte, gebogen hals en weinig schoft. De benen zijn tamelijk kort, maar stevig, langbehaard en met vetlokken, opvallend is de fiere houding

Gebruiksmogelijkheden
De Fries is een sterk, licht, middelgroot koudbloedpaard. Het heeft een energiek temperament maar heeft toch een braaf karakter, is vruchtbaar en leeft lan. Bekend zijn de Friezen vooral van de shownummerrubrieken, waarin ze voor de Friese sjees lopen en gerreden worden door boeren en boerinnen in Friese kleren. Maar ook onder het zadel is de Fries een trouwe kameraad. Het heeft zelfs een duidelijke aanleg voor dressuur een geniet een goede reputatie als hogeschoolpaard.

Beweging
In draf valt de Fries op door zijn trotse houding en zijn hoge knieactie.

Bijzonderheden
Het Friese paardenras is een van de oudste van Europa. Het Friese paard werd waarschijnlijk meer dan 300 jaar geleden al gebruikt. Uit oude bronnen blijkt dat de Romeinen het Friese paard zeer waardeerden. Ze namen het zelfs mee als oorlogspaard tijdens hun veldttocht naar Engeland. De middeleeuwers gebruikten de Fries vooral als krijgspaard. In de 17de eeuw werd er Andalusisch bloed in gebracht, waardoor de Friese harddraver ontstond. Ten gevolge van de mechanisatie van de landbouw (tractors en andere landbouwmachines) stierf het Friese werkpaard bijna uit, dit in tegenstelling tot de draver. Maar de instelling van het Friesch stamboek wist dit te voorkomen.

Over de fries
Het Friese Paard is een van de oudste getemde paardenrassen van Europa. De Fries staat gewoonlijk als een tuigpaard te boek. Weinig mensen weten dat het ook een heerlijk rijpaard is. Aanvankelijk kreeg het paard bekendheid als circuspaard, waar zijn indrukwekkende voorkomen en zijn goedaardige karakter hem zeer geliefd maakten. In de Middeleeuwen werd hij gefokt als rijpaard voor de ridders in hun zware harnassen. Ook werd hij als landbouwpaard gebruikt voor de lichte karweitjes en in de 19e eeuw was de Fries geliefd als harddraver. Aan het begin van deze eeuw is het aantal Friese paarden echter sterk gedaald. Vooral als gevolg van de toenemende mechanisatie in de landbouw en de opkomst van andere vervoermiddelen. De daling was zelfs zo sterk, dat er voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak er nog maar drie hengsten over waren. Inmiddels is het tij gekeerd; de Fries heeft het hart gewonnen van veel recreatieruiters en is bovendien mooi om te zien en daardoor populair bij de invulling van een shownummer. Ook Tineke Bartels rijdt op hoog niveau met haar Fries Reyaart.

Lichaamsbouw
De dikke, volle manen en staart van de Fries zijn opvallend. Ze worden nooit geknipt, de staart valt helemaal tot op de grond. De vachtkleur is zwart. Witte aftekeningen zijn niet toeges taan. Het hoofd is lang, met korte oortjes; de gezichtsuitdrukking waakzaam en vriendelijk. De gebogen hals wordt trots gedragen. De onderarm, schenkel en achterhand zijn gespierd. De rug is vaak iets diep. Het beenwerk niet altijd even goed. Verder heeft het paard veel behang op het onderste gedeelte van de benen en zijn de hoeven van zwart hoorn erg sterk. De Fries mag niet kleiner zijn dan 1.50 m. De gemiddelde stokmaat ligt tegenwoordig rond 1.60 m. Kenmerkend voor het bewegingsmechanisme van de Fries, is de knieactie in het voorbeen. Het gebruik van de achterhand is niet altijd even sterk.

Geschiedenis
De Fries is een oud ras dat afstamt van het primitieve Europese Bos Paard. Vroeger was de Fries heel anders dan de moderne Fries. Ze waren zwaarder gebouwd en ze kwamen in alle kleuren voor. Toen er Oosterse paarden (Arabier, Andalusiër) werden gekruist, ontstond er een lichter type. Toen de kruistochten voorbij waren, werden de paarden niet meer gekruist. Ook toen kwamen Friezen er nog in alle kleuren voor. De Friezen konden enorm hard draven. Ze waren beroemd om hun snelle draf, en al snel wildde iedereen een Fries hebben. De Fries werd zelfs gebruikt om rassen te verbeteren, als de Norfolk Trotter en de Orlov Draver. De Fries werd nog steeds gekruist om hem te verbeteren. Er werd zoveel gekruist, dat er bijna geen zuivere Friezen overbleven. Daarom werd het Friese Paarden Stamboek in 1879 opgericht. Maar dit lukte niet. Er mochten namelijk ook kruisingen tussen Friese en Duitse paarden worden opgenomen in het stamboek. Deze paarden werden "Bovenlanders" genoemd. Dit waren luxere en moderne paarden, die het ook beter op keuringen deden. Het Friese paard was niet langer populair, want iedereen wilde een Bovenlander, en geen ouderwetse Fries. Er kwamen steeds meer Bovenlanders, en steeds minder Friezen. Het werd zo erg, dat er in 1913 nog maar 3 Friezen waren. Dit zou het einde van de Fries betekenen... Gelukkig waren er nog enthousiaste Friezen fokkers, die de Fries wilde behouden. Met drie hengsten en een paar merries werd het Friese paard weer verder gefokt, en kwamen er weer meer Friezen. Vanaf vandaag de dag is de Fries inmiddels wel weer erg populair. Er zijn weer veel Friezen, en dat allemaal te danken aan de fokkers die de drie Friese hengsten kruisten.

En verder
Het Friese Paard is afgebeeld op verschillende kunstwerken in de Middeleeuwen. Later werd het ras, omdat het zo'n prachtige bewegingsmechaniek had, door doelgericht te fokken, minder zwaar, om ermee te kunnen pronken in het tuig. Hierdoor werd het helaas wel minder geschikt voor de landbouw en dat is dan ook de reden dat paard bijna was uitgestorven. Een systematisch fokprogramma heeft de kwaliteit van het ras verbeterd en het aantal Friese Paarden neemt nu weer toe. Helaas is het fokken van Friezen niet altijd zo makkelijk, omdat de Fries een stuk minder vruchtbaar is dan andere rassen.

Invloeden
Bos Paard
Spaanse Paard
Berber